Moni työnantaja on jo tehnyt sen, joten mikset sinäkin?
Kehitysvammaisen henkilön työllistäminen ei ole monimutkaista ja epäselvänkin tilanteen edessä tahoja, joista pyytää apua on paljon.
Monilla työnantajilla on paljon hyviä kokemuksia työntekijöistä, joilla on kehitysvamma. Tärkeää on suhtautua osatyökykyisiin työntekijään niin kuin muihinkin työntekijöihinkin. Työntekijä on kuitenkin enemmän kuin diagnoosinsa – taidot ja osaaminen ovat relevantteja asioita työelämässä.
Muista, ettet työnantajana jää yksin. Alla olevasta videosta näet, mihin kaikkeen sinulla on mahdollisuus saada tukea. Lue tarkemmin tukimuodoista myös täältä.
Miksi palkata kehitysvammainen?
Kehitysvammaiset henkilöt tulevat tulevaisuudessa olemaan yhä enemmän osallisina yhteiskunnassa. Taidoista työpoluiksi -projektin tavoitteena on, että osallisuus toteutuisi entistä paremmin myös työelämässä.
Kehitysvammaiset henkilöt tekevät usein tuntitöitä. Työnantajien kokemusten mukaan kehitysvammaiset työntekijät ovat sitoutuneita ja motivoituneita työhönsä ja he todella nauttivat tekemästään työstä. Nykyään kehitysvammaiset henkilöt ovat myös aiempaa koulutetumpia ja heillä saattaa olla kokemusta useammasta työtehtävästä.
Erityistä tukea tarvitsevan henkilön palkkaamista ei tulekaan nähdä ongelmana vaan mahdollisuutena. He ovat usein täysin työkykyisiä ja pystyvät suoriutumaan tehtävistään ilman erityisiä muutoksia tai tukijärjestelmiä työpaikalla. Työnhakijana he ovat siten yhtä varteenotettavia vaihtoehtoja kuin kuka tahansa muu työtä hakeva henkilö.
Toisinaan työtehtävien tai työympäristön räätälöinti on kuitenkin tarpeen. Näissä tapauksissa työnantaja ei jää yksin, sillä erityistä tukea tarvitsevan henkilön työllistämiseen on tarjolla monenlaista maksutonta tukea. Näistä pääset lukemaan lisää kohdasta Tukea työllistämiseen.