Treenaten työhaastattelutilanne sujuvaksi

Työhaastattelu on usein jännittävä tilanne. Mitä minulta kysytään? Miten saan osaamiseni näkyväksi? Mitä jos mokaan? Vaikka olisi valmistautunut miten, kädet saattavat hikoilla ja sydän tykyttää normaalia nopeampaa.

Monella työtä hakevalla kehitysvammaisella ihmisellä ei ole kokemusta työhaastatteluista ja jos onkin, haastatteluissa on lähes poikkeuksetta mukana työhönvalmentaja. Työnhakija ja työhönvalmentaja ovat lisäksi saattaneet harjoitella tilannetta etukäteen miettimällä valmiiksi sopivia vastauksia. Totta kuitenkin on, että taidot karttuvat parhaiten aidoissa kohtaamisissa työnantajien kanssa.

Rinnekodin Taidoista työpoluiksi –projektissa kokeiltiin kevään aikana jokseenkin erilaista työhaastattelutreeniä neljän kehitysvammaisen työnhakijan kanssa. Kokeilun tavoitteena oli tarjota työnhakijoille mahdollisuus harjoitella työhaastattelua nimenomaan aitoa vastaavassa tilanteessa, oikean työnantajan kanssa.

– Kokeiluun osallistuminen oli vapaaehtoista ja teimme osallistujille jo alusta lähtien selväksi, että kyse on harjoittelusta. Työnantajaa ei velvoitettu työllistämään. Uskomme, että työnantajan antama palaute ja vinkit ovat arvokkaita työnhaussa treenien jälkeenkin, Taidoista työpoluiksi –projektin työnantajayhteistyöstä vastaava Mari Mononen kertoo.

Kohtaamisia

Työnantajien saaminen mukaan kokeiluun oli yllättävän helppoa – yhteensä 11 yritystä Kampin ostoskeskuksesta suostui 15 minuutin mittaisen haastattelun pitämiseen.  Kokeiluun osallistuneet työnhakijat pääsivät kukin neljään työhaastatteluun, saman päivän aikana.

Mari Mononen oli mukana työhaastattelutilanteissa, mutta pysyi taka-alalla ja keskittyi havainnointiin.

– Tarkoituksena oli, että työnhakija oli yksin tilanteessa. Havainnoinnin kautta pystyin kuitenkin antamaan palautetta työnhakijalle jälkeenpäin. Myös työnantajat kohtasivat kehitysvammaisen ihmisen yksilönä, ei työhönvalmentajan kautta, Mononen kertaa.

Sekä Monosen että työnantajien palautteet osoittautuivatkin hyvin tärkeäksi elementiksi kokeilussa.

– Jokaisen osallistujan ensimmäisen ja viimeisen työhaastattelun välillä oli käsittämättömän suuri ero. Treenit selvästi antoivat heille itsevarmuutta haastattelutilanteisiin, Mononen jatkaa.

Yksi osallistujista oli Minna Tenhonen, joka sai työhaastattelijoilta hyvää palautetta muun muassa hyvästä katsekontaktista ja positiivisesta luonteestaan.

– Työhaastattelutreenit oli mielenkiintoinen ja mukava kokemus, sain kokemusta erilaisista paikoista. Huomasin, että on tärkeää miettiä etukäteen, mitä haluan kysyä työnantajilta. Niitä kysymyksiä tarvittiin joka paikassa, Tenhonen kertoo.

Taidoista työpoluiksi –projektista uskotaan, että treenit jättivät myös hyvän mielikuvan työnantajille. Vaikkei työllistäminen ollut yhdellekään kokeiluun mukaan lähteneelle yritykselle ajankohtaista, treenien kautta mahdollistuneet kohtaamiset voivat muistua mieleen myöhemminkin.

Työhaastattelutreeni on suunniteltu järjestettäväksi uudelleen syksyllä, mikäli innokkaita osallistujia saadaan tarpeeksi.

Jätä kommentti