•  
  •  
Rinnekoti-säätiö
  • Tekstin koko:
  • A
  • A
  • A

Työllistämistä julkisin hankinnoin

Monessa Euroopan maassa hyödynnetään julkisia hankintoja pitkäaikaistyöttömien  ja osatyökykyisten  työllistämisessä. Suomessa  julkisia hankintoja tehdään vuosittain noin 22,5 miljardilla eurolla. Jo pelkästään kuntien julkisten hankintojen välittömien työllisyysvaikutusten arvioidaankin olevan yli 80 000 henkilötyövuotta.

Hollanti on yksi edelläkävijöistä työllistämisessä julkisin hankinnoin. Esimerkiksi Haagin kaupungin tekemissä yli 200 000 euron palvelu- ja urakkahankinnoissa sovelletaan työllistämisehtoa, jonka mukaan hankinnan rahallisesta arvosta yrityksen on käytettävä 5-50 % työttömien, harjoittelijoiden, osatyökykyisten ja suojatyössä olevien työllistämiseen.

Haagissa on sovellettu tätä työllistämisehtoa vuodesta 2008 lähtien, ja tulokset ovat vakuuttavia. Viidessä vuodessa on löytynyt työpaikkoja yli 2 700 ihmiselle. Haagin sekä muiden eurooppalaisten kaupunkien kokemuksia voi lukea kirjasta Työtä julkisilla hankinnoilla – kansainvälisistä toimintatavoista mallia Suomeen.

Vastaavanlainen käytäntö on jo toiminnassa tai suunnitteilla muun muassa Helsingissä, Espoossa, Turussa ja Oulussa. Esimerkiksi Espoon kaupunki on hiljattain kilpailuttanut avustavien tehtävien hankinnan nelivuotiseksi sopimuskaudeksi alkaen 1.1.2014. Tarkoituksena on, että nyt kilpailutettavalta Toimittajalta voidaan jatkossa tilata työntekijöitä avustaviin tehtäviin kuten koulujen ja päiväkotien tukitehtäviin. Tuetusti työllistettyjen toivotaan pääsevän mahdollisimman pian myös avoimille työmarkkinoille.

Teksti: Johanna Haaga

päivitetty 25.6.2014