•  
  •  
Rinnekoti-säätiö
  • Tekstin koko:
  • A
  • A
  • A

Tuore opas avaa turvapaikanhakijoiden työllistymiseen liittyviä kysymyksiä

Miten voin työllistää turvapaikanhakijastatuksella olevan henkilön? Milloin voin turvapaikanhakijana tehdä töitä? Kuinka voin tukihenkilönä auttaa turvapaikanhakijaa löytämään töitä? Rinnekoti-Säätiön tänään julkaisemaan Työllistäminen turvapaikanhakijoiden kotoutumisen tukena -oppaaseen on koottu konkreettinen ja oleellinen tieto turvapaikanhakijan työllistymisen tukemiseen liittyen eri kohderyhmien näkökulmista.

Oppaan sisältö on syntynyt Raha-automaattiyhdistyksen tukeman Taidoista työpoluiksi -projektin osaprojektissa, jossa etsittiin keinoja helpottaa turvapaikanhakijoiden pääsemistä työelämään. Projektin järjestämä toiminta koostui suomalaisesta työelämästä tietoa lisäävästä kerhosta, yksilöllisistä työkyvyn arvioinneista ja tuetusta työllistymisestä erilaisiin kesätöihin. Projektia toteutettiin yhteistyössä Helsingin Diakonissalaitoksen ylläpitämän alaikäisten tukiasumisyksikön kanssa.

– Opittujen asioiden kirjaaminen käytännönläheiseksi oppaaksi sujui kuin itsestään, sillä oivalluksia ja hyviä käytäntöjä löytyi puolivuotisen toiminnan aikana runsaasti. Oppaan ”usein kysytyt kysymykset” ovatkin pääasiassa niitä, joiden äärelle itse päädyimme uuden kohderyhmämme kanssa, projektipäällikkö Mari Mononen toteaa.

Projektin kohderyhmänä olivat alaikäiset, yksin Suomeen tulleet turvapaikanhakijat. Monet työllistämiseen liittyvät ohjeistukset on kuitenkin päteviä riippumatta siitä, onko kyseessä alaikäinen tai täysi-ikäinen turvapaikanhakija.

Opas on saatavilla sekä painettuna oppaana että sähköisenä versiona. Sähköisen version voi ladata osoitteesta www.taidoistatyopoluiksi.fi. Painettu versio on maksuton ja sen voi tilata sähköpostitse taidoistatyopoluiksi@rinnekoti.fi.

Työllistäminen turvapaikanhakijan kotoutumisen tukena

päivitetty 17.11.2016