•  
  •  
Rinnekoti-säätiö
  • Tekstin koko:
  • A
  • A
  • A

Projektisihteeri Johanna Haagan kirjoitus on julkaistu Aromi-lehdessä (2/2015)

 

Pauli on Factoryn panimomestari

Espoolainen Pauli Jarimo liikkuu Ravintola Factoryn keittiössä Helsingin Vallilassa tomerasti ja päämäärätietoisesti. Päivän lounasaikaan on muutama tunti aikaa, ja keittiöapulaisella on vielä tehtäviä tekemättä keittiön puolella. Lounasaikaan Pauli Jarimosta kuoriutuu ammattilainen asiakaspalvelija.

Kokiksi vuonna 2010 valmistunut Pauli Jarimo päätyi aluksi Ravintola Factoryyn opiskeluihin liittyvän harjoittelun kautta. Opiskelujen päätyttyä Jarimo kävi Espoon kaupungin vammaispalvelujen tuetussa työtoiminnassa. Vakituisesti Factoryn tiimiin hänet palkattiin 2013 ja nykyään työpäiviä kertyy viikossa neljä, aamuyhdeksästä kahteen iltapäivällä. Jarimon tilanne on harvinainen, sillä vain pieni osa kehitysvammaisista käy palkkatöissä.

Kun ravintolapäällikkö Panu Griguich alkoi työskennellä Pauli Jarimon kanssa, hän etsi tietoa internetistä. Paulilla on kehitysvamma, miten se pitää ottaa huomioon? Suomalaisilta sivustoilta ei juuri kokemuksia löytynyt, ranskalaisilta kylläkin. Kaikkialla oli sama ajatus - kehitysvammaisen työntekijän kanssa tulee käyttäytyä samalla tavalla kuin normaalien työntekijöiden kanssa.

Pauli Jarimo.JPG- Usean vuoden kokemuksella uskallan sanoa, että Pauli Jarimo on yksi parhaista työntekijöistäni. Hän on älykäs ja tunnollinen. Yllätyin itsekin, miten hyvin hän muistaa ohjeistukset yhdestä kerrasta. Lihat ja lihojen osat hän osaa tuosta vain, Griguich naurahtaa.

Pauli Jarimon bravuuri on kotikalja, jonka valmistaminen on hänen vastuulla. Jarimo hoitaa tehtävänsä niin huolella, että hän onkin saanut työkavereiden keskuudessa panimomestarin tittelin.

Selvät rutiinit

Pauli Jarimo pitää työtovereistaan
ja viihtyy työssään, sillä tehtävää riittää. Kotikaljan valmistuksen lisäksi Pauli Jarimo toimii tiskariapulaisena ja lounasaikaan pitää huolen, että pöydät ovat siisteinä. Silloin tällöin Jarimo avustaa myös kasvisten valmistelussa.

Päivissä pitää kuitenkin olla selkeät rutiinit, jotta työt hoituvat. Työhönvalmentaja Kaisa Kauppisen mukaan on tärkeää, että Pauli Jarimolla on työpaikalla työpaikkaohjaaja, joka antaa työohjeet. Jarimon ja ravintolapäällikkö Griguichin välille onkin vuosien saatossa syntynyt luottamuksellinen toverisuhde.

Työhönvalmentaja käy edelleen säännöllisesti noin kerran kuussa katsomassa, miten työt edistyvät - tarvittaessa useimminkin. Käynnit räätälöidään yhteistyössä asiakkaan ja työnantajan kanssa heille sopiviksi. Muutoksiin ja uusiin tilanteisiin Pauli Jarimo tarvitsee aikaa tottua, ja silloin yleensä pyydetään valmentaja mukaan.

- Paulista Jarimosta on helppo huomata, jos on jotain ongelmia tai kun asiat askarruttavat. Silloin saatan ottaa yhteyttä hänen lähiverkostoon ja kysyä onko jotain tapahtunut. Työhönvalmentajan kanssa ennakoimme tulevat tilanteet hyvissä ajoin ja autamme häntä kohtaamaan uudet haasteet, Panu Griguich toteaa.

Aktiivista elämää

Pauli Jarimo viihtyy aktiivisena myös työajan ulkopuolella. Sähly ja golf ovat vain osa harrastuksista, joiden parissa hän viihtyy aktiivisesti vapaa-ajallaan. Golfissa hän on yltänyt SM-tasolle asti, ja maajoukkuepaikka onkin vienyt ympäri maailmaa. Seuraavaksi suuntana on Amerikka.

- Niin no se nyt on näitä, Pauli Jarimo toteaa tuttuun tapaansa. On aika valmistautua lounasaikaan.

päivitetty 17.2.2015