•  
  •  
Rinnekoti-säätiö
  • Tekstin koko:
  • A
  • A
  • A

Nuorille turvapaikanhakijoille kokemus työelämästä on tärkeää

20160519_155323.jpg

Kuluvana kesänä joukko yksin Suomeen tulleita alaikäisiä turvapaikanhakijoita tekee kesätöitä Espoon Lakistossa. Kesätöitä on järjestynyt muun muassa ikkunan- ja autonpesun parista, osa nuorista on töissä myös Rinnekoti-Säätiön hoitoyksiköissä. Kokemuksen saaminen suomalaisesta työelämästä tuo toivottavasti nuorille selvyyttä jatkosuunnitelmiin ja edistää nuorten integroitumista yhteiskuntaan.

– Näille nuorille on erityisen tärkeää löytää mielekästä tekemistä toimettomuuden tilalle. Töiden kautta he tutustuvat suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään. Tekemisellä on myös suuri merkitys itsetuntoon ja se tarjoaa monia onnistumisen kokemuksia, kertoo Helsingin

Diakonissalaitoksen yksikönjohtaja Mika Paasolainen.

Rinnekoti-Säätiön Taidoista työpoluiksi –projekti ja Helsingin Diakonissalaitoksen vastaanottokeskus Lakistossa ovat tehneet yhteistyötä pitkin kevättä. Yhteistyön kautta nuorille on tarjottu mahdollisuutta osallistua työelämäkerhoon sekä työtaitojen yksilöarviointeihin.

Konkreettinen tekeminen, kuten työtehtävien harjoittelut ovat kiinnostaneet nuoria miehiä. Pitkälle tähtäävät suunnitelmat eivät kuitenkaan ole heille ajankohtaisia, sillä he kokevat epävarmuutta tulevaisuudesta ja ilmassa leijuu monta avointa kysymystä.

– Monet nuorista ovat tottuneet kotimaassaan työntekoon sellaisissa tehtävissä, joihin hei

llä ei Suomessa ole mahdollisuutta ilman opintoja. Kesätöiden kautta heille tarjoutuu kuitenkin mahdollisuus näyttää osaamisensa ja ehkä oppia uusiakin taitoja, kertoo Taidoista työpoluiksi –projektin projektipäällikkö Ville Villberg.

Kesätyöt hoitoyksiköissä ovat alkaneet kesäkuun alkupuolella, ikkunan- ja autonpesu juhannusviikolla.

Helsingin Diakonissalaitos käynnisti tukiasumisyksikön Espoon Lakistoon viime syksyn

ä yhteistyössä Rinnekoti-Säätiön kanssa. Tällä hetkellä yksikössä asuu 42 nuorta turvapaikanhakijaa. Taidoista työpoluiksi –projekti (2013-2017) on Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama kehittämisprojekti, jonka tavoitteena on edistää kehitysvammaisten henkilöiden työllistymistä. Vuoden 2016 ajaksi kohderyhmää laajennettiin koskemaan myös turvapaikanhakijoita.

Lisätietoja:

Ville Villberg
Projektipäällikkö Taidoista työpoluiksi projekti
Rinnekoti-Säätiö
puh. 044 747 0021
ville.villberg@rinnekoti.fi

Mika Paasolainen
Yksikönjohtaja, Kansainvälinen suojelu ja integraatio
Helsingin Diakonissalaitos
puh. 050 502 7659
mika.paasolainen@hdl.fi

Mari Mononen
Projektityöntekijä, Taidoista työpoluiksi –projekti
Rinnekoti-Säätiö
puh.  044 747 0025
mari.mononen@rinnekoti.fi

päivitetty 22.6.2016