•  
  •  
Rinnekoti-säätiö
  • Tekstin koko:
  • A
  • A
  • A

Viestintäkoordinaattori Johanna Haaga-Shresthan kirjoitus on julkaistu Liikunnan ammattilainen -lehdessä 4/2015

Kentät kuntoon

Ensimmäisten pelaajien saapuessa Laaksolahden Tenniskeskuksen halliin Espoossa aamuyhdeksältä, Petri Jäntin työpäivä on jo lopuillaan. Ovensuussa ehtii vaihtaa vielä kuulumiset muun henkilökunnan kanssa ennen kotiin lähtöä.

DSCN0279.JPG

Petri Jäntti on ollut tukityöllistettynä tennishallilla syksystä 2014 lähtien. Loppukesästä Laaksolahden tennishallin toimitusjohtaja Petri Mattila luki Helsingin Sanomista kehitysvammaisten henkilöiden työllisyystilanteesta ja huolestui.

- Meillä tennishallilla kyllä töitä riittäisi, mikäli löytyisi siihen tekijä. Aiemmin hallille on ollut hankalaa löytää pysyvämpää työntekijää juuri kenttien siivoukseen. Artikkelista löysin yhden henkilön nimen, johon yhteyttä ottamalla alkoi selvitä koko homma ja jo muutaman viikon kuluttua Petu aloittikin meillä, Mattila muistelee melko nopeaa rekrytointiprosessia.

Mattila on varma, että myös muilla urheiluseuroilla ja -halleilla olisi työtehtäviä, joihin voisi palkata osatyökykyisiä henkilöitä. Usein esteenä työllistämiselle on kuitenkin tietämättömyys siitä, miten työllistää ja mitä kaikkea se vaatii.

Kehitysvammaisilla henkilöillä on lähes aina työhönvalmentajan tuki, josta hyötyy myös työnantaja. Työhönvalmentajan työnkuvaan kun kuuluu muun muassa työtehtävien perehdyttämisessä tukeminen sekä työyhteisön perehdyttäminen uuden työtoverin tuloon liittyvissä asioissa. Mattila kehuu, että työskentely työhönvalmentajan kanssa on ollut sujuvaa ja Jäntin rutiini siivoukseen löytyi helposti.

Neljänä päivänä viikossa

Laaksolahden tennishallissa on kolme Velour-mattopintaista tenniskentää, yksi Greenset-kovapinnoitekenttä ja neljä sulkapallokenttää Regugym-pinnoitteella. Esimerkiksi Greenset-pinnan ominaisuus syödä palloja muodostaa pallonöyhtää kentälle, jolloin kunnollinen siivous paitsi ylläpitää pinnan kuntoa, takaa myös peliviihtyvyyden pelaajille.

Tehtävää siis riittää ja Petri Jäntti käykin siivoamassa neljästi viikossa kahden tunnin ajan. Kahden tunnin työpäivä irrottaa matkoineen ison osan päivästä, mutta Jäntille lyhyt aamutyö sopii hyvin.

- Työpäivän jälkeen menen kotiin, jossa vaimoni ja tyttäreni ovat juuri heräilemässä. Loppupäivä menee heidän kanssaan ulkoillen ja puuhaten kotona. Olen todella tyytyväinen työhöni, laitoshuoltajan opinnot vuonna 2009 suorittanut Jäntti kertoo.

Työn rutiininomaisuus ei ole myöskään haitannut Jänttiä, sillä vastapainoa työpäiviin tuo esimerkiksi pelaajien kanssa vaihdetut kuulumiset.

- Jos saan tehtäväni hoidettua joku päivä nopeammin, niin siirryn auttamaan muita. Minut on otettu työyhteisössä ja pelaajien keskuudessa todella hyvin vastaan ja viihdyn työssäni.

 

Miten työllistää henkilö, jolla on kehitysvamma?

  • Ottamalla yhteyttä oman kunnan vammaispalveluihin
  • Erilaisten työllistämisprojektien kautta, esim. Rinnekoti-Säätiön Taidoista työpoluiksi -projekti
  • Sosiaalisten yritysten kautta, esim. Uudellamaalla toimiva Lakiston Palvelut Oy
 
päivitetty 21.9.2015