•  
  •  
Rinnekoti-säätiö
  • Tekstin koko:
  • A
  • A
  • A

Asenne ratkaisee!

On tärkeää löytää intohimoaan vastaavaa työtä, ei koulutustaan vastaavaa työtä. Näin totesi filosofian tutkija ja kouluttaja Lauri Järvilehto Asenne ratkaisee seminaarissa viime viikolla. Järvilehdon mielenkiintoinen esitys kutsumustyöstä ja upeasta työstä antoi paljon miettimisen aihetta.

Esimerkiksi kun mietitään ihmisen hyvinvointia, mitkä asiat nousevat päällimmäiseksi? Usein kuullaan sanottavan, että töissä käydään rahan takia. Nuorelta kysytään, paljonko hän haluaa tienata tai mihin ammattiin pyrkiä. Työ on mukavaa kuitenkin pitkälti työtovereiden takia ja siksi, että se on tarpeeksi haastavaa ja työntekijä tuntee saavansa jotain tärkeää aikaan.

Mitä sitten on kutsumustyö? Se on jokaisen oma henkilökohtainen tunne ja asia. Työ vie puolet aikuisen ihmisen valveillaoloajasta. Tie kutsumustyöhön ei ole aina suora, mutta käyntejä sivupoluilla kannattaa kutsua kokemuksiksi. Kutsumustyön löytämiseksi ja muitakin käytännön ohjeita muun muassa koulutusvalintoja tehdessä tai uravalintoja haarukoidessa kannattaa käydä katsomassa sivustolla www.upeaatyota.fi

Oppilaitokset ja työelämä lähemmäs toisiaan

Seminaarissa käytiin myös paneelikeskustelu tämän päivän työelämästä. Paneelissa oli mukana edustajia kaikilta eri tahoilta. Yhdeksi keskeiseksi aiheeksi keskustelussa nousi opiskelun ja työelämän yhteistyö. Muun muassa Kiipulan ammattiopiston rehtori Markku Aunola totesi, että oppilaat olisi hyvä saada pois kouluista ja luokista oikeille paikoille harjoittelemaan työelämän taitoja. Aunolan toive onkin, että vuonna 2030 ei enää puhuttaisi tutkinnoista vaan taidoista.

Keskustelijoilta myös kysyttiin, mikä parhaiten mahdollistaisi työllistymisen. ORTON Pron tiimipäällikkö Annika Lipponen totesi hyvin, että näytöt työpaikalla harjoittelujakson aikana on erittäin tärkeää, sillä tekemällä pystyy näyttämään osaamisen ja motivaation kyseiseen työhön. Lisäksi vaaditaan tietenkin rohkeutta ja sitkeyttä sekä kiinnostusta alaan ja kontaktien luontia.

Mielenkiintoisen päivän Stadin ammattiopistossa järjestivät:

Työtä, tietoa ja osallisuutta –hanke

Toiveista tekoihin –hanke

Uralle -hanke

 

 

päivitetty 18.11.2013